OSNOVNE INFORMACIJE

Osnovne informacije

Pomen izkaznice je informativno-promocijskega značaja, ki ima vlogo v vseh oblikah prometa z nepremičninami, kar predstavlja navedbo energijskih kazalcev tudi pri oglaševanju stavb. Vplivajo na ceno nepremičnine, ter promociji nizko-energetskih stavb. Lahko so tudi mehanizem, s katerim bo investitor lahko preveril, ali so izvajalci res naredili stavbo tako, kot je to določeno v projektni dokumentaciji. V Avstriji, kjer država močno spodbuja nizko-energetsko in pasivno gradnjo, je energetska izkaznica tudi podlaga za pridobitev subvencij.

Izkaznica bo predvidoma vključevala naslednje kazalce:

 • energetsko učinkovitost stavbe in referenčne vrednosti (kWh/m2 na leto),
 • letna poraba energije za ne-stanovanjske stavbe (kWh/m2 na leto),
 • emisije CO2 (kg/m2 na leto) in
 • delež OVE

energetska-izkaznica1Izdajajo jo neodvisni strokovnjaki, katere veljavnost je po izdaji 10 let. Obvezna priloga energetske izkaznice je seznam tehnično izvedljivih priporočenih ukrepov za izboljšanje energijskih kazalcev. Izkaznica mora lastnika poučiti o tem, kje lahko dobi več podatkov o stroškovni učinkovitosti priporočil iz izkaznice. Lastnika ali najemnika je potrebno informirati o obsegu ukrepov in ga seznaniti s koristmi energetskega pregleda stavbe in možnostmi financiranja ter finančnimi spodbudami pri izvedbi.

 1. Energetska izkaznica v javnem sektorju
  S prenovljeno direktivo se je znižal prag za obvezno javno predstavitev energetske izkaznice v javnih stavbah s 1000 m2 na 500 m2 (do 2012). V letu 2015 se bo prag znižal na 250 m2.
 2. Energetska izkaznica za enodružinske hiše
  Prenovljena direktiva EPBD predvideva, da se izkaznica za enodružinsko hišo lahko izdela tudi na podlagi vzorčne hiše podobnih arhitekturnih lastnosti, če je zagotovljena ustreznost take izkaznice.
 3. Energetska izkaznica za ne-stanovanjske stavbe
  Evropska komisija bo do leta 2011 sprejela prostovoljno skupno shemo certificiranja EU za energetsko učinkovitost ne-stanovanjskih stavb. Zaželeno je, da države članice to shemo priznajo ali jo uporabljajo delno.

 

 

 

Vir: Energetska izkaznica

Prenos knjižice

energija

 

Kontakt

AREAL INVEST d.o.o.
Usnjarska ul. 9
SI - 2000   Maribor
SAMO IZLAKAR
041 / 915 364
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.